Kees en Edwin in Roemenië

Beste gemeenteleden,

 Wij, Kees Zijderveld en Edwin van den Berg, werken mee in de Stichting ProRomi. Deze stichting ondersteunt het werk van de Fundatia ProRroma onder de Roma-zigeuners in Roemenië.

Naast de verkondiging van het evangelie is hier al veel goed werk verzet. Zo zijn er inmiddels een aantal christelijke privé scholen opgezet in Roma-wijken en is er ook een project voor naschoolse opvang en een medische post gerealiseerd.  Daarnaast bouwt ProRroma prefab woningen voor de armste onder de Roemeense Roma en zet zich in voor allerhande praktische hulp. (zie voor meer informatie www.proromi.nl).

Ondanks al deze positieve veranderingen, zijn we in Roemenië echter nog met enorm veel menselijk leed geconfronteerd. Dit alles heeft ons dusdanig getroffen, dat we nog maar één ding willen en dat is deze mensen bijstaan/helpen. We hebben dan ook besloten om ons in te zetten voor bovenstaande stichting, welke als doel heeft: het bijdragen aan de toename van levensperspectief en waardigheid voor de allerarmsten onder de Roma in Roemenië.

Middelen om deze doelstelling te bereiken zijn: de inzet van op maat gesneden onderwijs, alfabetisering en verbetering van de levensomstandigheden van de Roma.

Allereerst denken wij hierbij  aan het inzamelen van geld, maar zeker ook aan hulpgoederen voor deze mensen. Wij willen graag in korte tijd veel geld en goederen inzamelen en deze persoonlijk begin december naar Roemenië brengen.  Dit kunnen we echter niet alleen. Behalve Gods onmisbare Zegen hebben wij hiervoor ook hulp van anderen nodig. Vandaar deze brief aan jullie.  Zo is er een grote behoefte aan:

  • kleding (momenteel liefst winterkleding); jassen; schoenen en laarzen. Het zou heel fijn zijn, als jullie jullie kasten nog eens goed zouden willen nalopen m.b.t. lekker warme kleding (in de winter is het in Roemenië regelmatig 20 graden onder nul)! Veel mensen hebben hier bovendien niet/nauwelijks een dak boven hun hoofd. Laat staan, dat ze een kachel hebben! Ze moeten zich dus echt met warme kleding en dekens (welke ook enorm welkom zijn) enigszins warm zien te houden.
  • ook kinderwagens/buggy’s en grote stukken linoleum/zeil (om “hutten”, waarin mensen wonen, enigszins te beschermen tegen de koude wind) kan men enorm goed gebruiken.
  • daarnaast is er veel vraag naar schoolspullen voor de kinderen (zoals schoolkrijt/bordenwisser/  pennen/stiften/kleurpotloden/uitwasbare verf/uitwasbare knutsellijm/schaartjes/
  • gekleurd karton 180 grams A4 en knutselmaterialen).

Aangezien de Romazigeuners vaak ook niet/nauwelijks te eten hebben, willen wij jullie ook vragen om;

lang houdbaar voedsel (zoals rijst; pasta; blikken groenten; blikken soep; flessen olijfolie/zonnebloemolie; koffie; thee; suiker; zout; zakjes kruiden voor bv nasi/bami/macaroni/spaghetti; flessen limonadesiroop; pakken Brinta) meenemen! Hiervoor willen wij op zondag D.V. 14nov A5-jes meegeven met daarop deze artikelen en kunnen jullie die de week erop meenemen tezamen met evt. kleding.
NB. Graag plastic flessen, zodat het niet sneuvelt tijdens het transport!

Zo nodig zijn we natuurlijk ook altijd bereid om kleding en andere hulpgoederen bij u thuis op te halen! Bel ons in dat geval even (Edwin 0654674167 of Kees 0646080546).

Hartelijke groet,
Kees van Zijderveld
Edwin v.d. Berg

Tags: